Menu

Pistacjowe lody z Umbrii: Najlepsze na świecie!

Pistacjowe lody z Umbrii: Najlepsze na świecie!
Pistacja pobudza zmysły lodowych smakoszy. (Fot. Thinkstock)
Lody pistacjowe z lodziarni w Spoleto we włoskiej Umbrii mają najlepszy smak na świecie - to werdykt ogłoszony na zakończenie wielkiego konkursu Gelato World Tour. Finał imprezy z udziałem mistrzów sztuki wyrobu przysmaku z całego świata odbył się w Rimini.

W konkursie uczestniczyło 36 drużyn i mistrzów z 19 krajów kilku kontynentów.

Zwycięzcą konkursu został Alessandro Crispini, właściciel lodziarni "Crispini" w Spoleto. Stworzył on lody z trzech rodzajów wyśmienitych pistacji z Sycylii; dwóch ze słynnej odmiany Bronte oraz z upraw w rejonie Agrigento.

"Smak pistacjowy może być przez wiele osób uważany za banalny, ale ja poprzez pogłębione studia składników stworzyłem coś, co jest pozornie proste, ale w istocie bardzo złożone" - wyjaśnił Crispini.

Zdobywca złotego medalu dodał, że trzy rodzaje pistacji prażył przez 24 godziny, a potem wyparzył je w cukrze z dodatkiem wanilii z Madagaskaru. Co ciekawe, jak zauważyli obserwatorzy i jurorzy, Maestro z Umbrii miał w dziedzinie pistacji sporą konkurencję, bo lody o tym smaku przygotowały także trzy inne zespoły. Rywale dodali do nich na przykład szafran i skórkę cytryny.

Drugie miejsce w międzynarodowym konkursie mistrzów sztuki wyrobu lodów zajęli Guido i Luca De Rocco, pochodzący z Włoch ojciec i syn, którzy mieszkają i pracują w Niemczech. Przygotowali oni "Hołd dla Serenissima", czyli dla swej rodzinnej Wenecji. Jest to sorbet truskawkowy z karmelizowanymi orzechami.

Brązowy medal przyznano młodej Kolumbijce Danieli Lince z Medellin, która połączyła smaki marakui, śmietany i czekolady ze swego kraju.

Medale przyznało jurt złożone ze znawców sztuki wyrobu lodów oraz dziennikarzy - krytyków kulinarnych z kilku krajów.

Wyróżnienia otrzymali między innymi zawodnicy z Australii za lody będące połączeniem dojrzewającego sera pleśniowego gorgonzola, gruszki, fig i orzechów, a także Japończycy, którzy zaserwowali sorbet ananasowo-selerowo-jabłkowy.

Inne propozycje, które przygotowano i wyróżniono w Rimini, to lody, które powstały w podnoszącym się po trzęsieniu ziemi miasteczku Amatrice - z jogurtu o smaku miodu z malinami i orzechami oraz kompozycja czekolady z dodatkiem whisky i orzechów pekan kandyzowanych w syropie klonowym z Kanady.

Przy okazji tej wielkiej międzynarodowej imprezy ogłoszono, że w krajach Unii Europejskiej jest 60 tysięcy lodziarni, w tym 39 tysięcy we Włoszech.