Nasza Polityka Prywatnosci oraz Cookies została zaktualizowana.

Wprowadziliśmy kilka istotnych zmian w naszej Polityce Prywatności i Plików Cookies i chcemy, abyś wiedział, co to oznacza dla Ciebie i Twoich danych

Menu

Makaron niegrzecznej dziewczyny

Makaron niegrzecznej dziewczyny
Makaron dla niegrzecznej dziewczyny to świetna alternatywa np. dla jego wersji bolognese czy carbonara. (Fot. Thinkstock)
Spaghetti alla puttanesca to tradycyjna pasta z intensywnie słonym sosem pomidorowym pełnym kaparów, oliwek, chili i czosnku. Jak tłumaczy Marta Dymek w "Jadłonomi", nazwy - pochodzącej od włoskiego "puttana" - nie wypada tłumaczyć w przyzwoitej książce kucharskiej.


Do przyrządzenia potrawy potrzebne są: 400 g makaronu spaghetti, puszka krojonych pomidorów, pół szklanki czarnych oliwek, ok. 4 cm wypestkowanej papryczki chili, 2 ząbki czosnku, 2 łyżeczki kaparów, kilka łyżek oliwy, sól i pieprz do smaku oraz 2 łyżki posiekanej natki pietruszki.

Posiekaną papryczkę i czosnek wrzucamy do garnka na rozgrzaną oliwę i dusimy na małym ogniu przez 30-60 sekund. Dorzucamy pokrojone w paseczki oliwki i kapary i dusimy przez 2-3 minuty. Następnie dodajemy pomidory, sól, pieprz i dalej gotujemy przez 15-20 minut.

Makaron gotujemy według przepisu na opakowaniu, odcedzamy i wrzucamy do wcześniej przygotowanego sosu i dokładnie mieszamy. Podajemy z natką pietruszki i świeżo mielonym pieprzem. Idealne danie na leniwe popołudnie.